milons Napisano Maj 6 Zgłoś Share Napisano Maj 6 Witam. Projektuję swój własny system CMS. Chciałbym aby klienci mojej firmy logowali się do niego przez adres cms.(mojafirma).pl. Przewiduję dodawanie aktualności, opinie, galerie zdjęć itd - jak w większości CMS-ów. Moje pytanie brzmi:w jaki sposób mam dostać się do plików na domenie (domenaklienta).pl z cms.(mojafirma).pl ? Większość komponentów na stronie (jak na przykład opinie o produktach) są obsługiwane w pełni z bazy danych, jednak problem pojawia się np przy uploaderze plików do galerii zdjęć. Jak obsłużyć coś takiego bez użycia FTP? 2 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pprog Napisano Grudzień 6 Zgłoś Share Napisano Grudzień 6 Witaj. Pisanie CMS od podstaw to jak wynajdywanie koła od nowa. Strata czasu a i tak na pewno nie dogonisz najlepszych CMSów na rynku. Jest wiele darmowych systemów, także do rozwiązań komercyjnych, więc warto rozważyć ich użycie. Własny CMS wymaga po części własnego frameworka i ogromnego wkładu pracy. Najgorzej będzie zadbać o bezpieczeństwo a nie napisać odpowie funkcje. Pewnie zrezygnujesz z własnych CMSów kiedy doświadczysz pierwszego włamania na większą skalę, jak było w moim przypadku (a za włamanie ponosi się konsekwencje). Nie ma najlepieszej metody na rozwiązanie Twojego problemu. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy do użycie biblioteki cURL. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paula198 Napisano Czerwiec 29 Zgłoś Share Napisano Czerwiec 29 ;ppppppppppppppp Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekGolan Napisano Październik 23 Zgłoś Share Napisano Październik 23 Jeżeli na serwerze ustawisz odpowiednio virtual hosty (cms.twojafrma.pl na to samo miejsce to twojafirma.pl) to zrobisz to bez problemu. W swoim skrypcie sprawdzaj kto wklepal jaki adres url i odpalaj strone klienta lub CMSa. I wsio Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts