lukaszok Napisano Listopad 15 Zgłoś Share Napisano Listopad 15 Witam, sytuacja wygląda następująco : są cztery tabele: Klienci, Adresy, Telefony, Email'e. Jest tak, bo jeden klient może mieć kilka adresów, kilka numerów telefonu czy kilka adresów e-mail. Załóżmy, że klient Zenek ma 3 adresy do wysyłki, 2 telefony kontaktowe i 1 adres e-mail. Czy można jednym zapytaniem do bazy wydostać te wszystkie informacje? Pewnie można wystarczy użyć jakiegoś złączenia i nie jest to skąplikowane, a ja pewnie szukam jakiegoś kosmicznego zapytana i mój mózg nie widzi najprostszej drogi. Nie interesuje mnie kilka zapytań chcę to zrobić jednym. Jak ktoś wie lub wie gdzie szukać to proszę pisać. 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mervin Napisano Listopad 15 Zgłoś Share Napisano Listopad 15 Witam, sytuacja wygląda następująco : są cztery tabele: Klienci, Adresy, Telefony, Email'e. Jest tak, bo jeden klient może mieć kilka adresów, kilka numerów telefonu czy kilka adresów e-mail. Załóżmy, że klient Zenek ma 3 adresy do wysyłki, 2 telefony kontaktowe i 1 adres e-mail. Czy można jednym zapytaniem do bazy wydostać te wszystkie informacje? Pewnie można wystarczy użyć jakiegoś złączenia i nie jest to skąplikowane, a ja pewnie szukam jakiegoś kosmicznego zapytana i mój mózg nie widzi najprostszej drogi. Nie interesuje mnie kilka zapytań chcę to zrobić jednym. Jak ktoś wie lub wie gdzie szukać to proszę pisać. Jasne, że można! Jak podasz strukturę tabel to mogę je napsiać. Mniej więcej to wygląda tak: Robisz selecta z kilku tabel jednocześnie czyli np. select * from klienci k, adresy a, telefony t where k.id_klienta= 13 and k.id_klienta = a.id_klienta and t.id_klienta = k.id_klienta Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts