Skocz do zawartości

Inwestycja w złoto

Czarodziej

Recommended Posts

Jak postrzegacie inwestycje w złoto? Mam tutaj na myśli zakup złota w sztabkach, ewentualnie monetach. Nie chodzi mi o kupowanie wyrobów ze złota, np. łańcuszków czy pierścionków, ale np. o takie złoto inwestycyjne - pod tym linkiem jest przykładowa oferta produktów o jakie mi chodzi. Na początek chciałem kupić kilka sztabek i monet.

Czy już korzystaliście z takich inwestycji?

Czy waszym zdaniem jest to bezpieczne i dochodowe? Nie myślię o szybkich zyskach. Zależy mi na bezpiecznym ulokowaniu pieniędzy na 2-3 lata.

Gdzie warto szukać konkretnych informacji czy porad w tym zakresie? Znacie może jakieś dobre forum o tej tematyce? W szczególności poszukuję informacji dla osób początkujących.

• 6 months later...

nadchodzą ciężkie czasy na inwestowanie

Myślę że można popróbować jeszcze granie na walutach. Niektóre wzrosty i spadki kursów walut można przewidzieć.

Co do lokat to ciężko sie na cokolwiek zdecydować. Czasem na obrotówce może byc okresowo wyższe oprocentowanie, niż na lokatach, oczywiście poza trzecim filarem, bo to zawsze się opłaca, z uwagi na ulgi w PIT.

Ostatnio dużo dobrych opini słyszłem od posiadaczy konta bankowego w Deutsche Banku https://www.deutschebank.pl/klienci-biznesowi/rachunki-i-rozliczenia.html  .

To u nich właśnie widziałem na koncie dbnet oprocentowanie promocyjne 5% na raqchunku obrotowym. Nie wiem czy jest jeszcze aktualne.

• 4 weeks later...
  • 6 months later...
  • 1 month later...

Sam myślę o zainwestowaniu w tym roku części oszczędności w jakieś złote monety czy sztabki. Tak się tylko zastanawiam jak szybko upłynnić takie złoto, w sytuacji gdy potrzebujemy gotówki? Czy na przykład korzystać z tego typu stron czy raczej szukać gdzieś lokalnie? Ja jestem z mniejszej miejscowości i średnio miałbym gdzie sprzedać w dobrej cenie złote monety.

• 1 month later...
  • Utwórz nowe...