Skocz do zawartości

Reklama strony www poza internetem

szymon

Recommended Posts

Czy reklamowaliście już stronę internetową poza internetem? Tzn. chodzi mi o taki rodzaj reklamy jak:

- reklama w prasie

- reklama w radiu

- banery na ulicach

- ulotki, gadzęty, targi, etc.

Planuję otwarcie sklepu internetowego i zastanawiam się czy np. jest sens reklamować go tylko w internecie. Oczywiście nie stać mnie na reklamę w popularnej stacji radiowej czy telewizyjnej, ale mogę sobie pozwolić np. na baner / billboard w atrakcyjnym miejscu w 100 000 mieście. Czy waszym zdaniem to dobry pomysł na reklamę strony www? Konkretnie jest to sklep internetowy. Mam tu na myśli tego typu reklamy  http://www.apla.eu/portfolio/miasta/lodz/- na billboardzie znalazłby się adres sklepu, może jakiś wybrany produkt w promocji, hasło reklamowe.

Zapraszam do dyskusji.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Zapewne wszystko zależy od rodzaju usług, obszaru działania i formy reklamy, niniejszym z tego co zauważyliśmy reklama portalu internetowego poza internetem a konkretnie w gazecie i na telebimie LED daje słabe efekty, biorąć pod uwagę koszt takiej reklamy a efekt. Znacznie lepiej te środki wydać reklamując się w internecie.

Jeśli natomiast chodzi o stronę www, to tutaj najważniejsze jest co ma ona przekazać, czego będzie dotyczyć itd. zazwyczaj jest ona powiązana z usługami i wtedy warto przemyśleć taką formę reklamy.

• 1 month later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...

Próbowałam dwóch metod z wymienionych przez Szymona - ulotki i reklama w radiu. Reklama w radiu się kompletnie nie sprawdziła, kasa wyrzucona w błoto (ani jednego pozyskanego Klienta). Jeśli chozi o ulotki, w nie spodziewałabym się takich fajnych efektów a jednak! Zdobyłam kilkunastu Klientów a koszty takiej formy reklamy jakoś nie były gigantycznie duże :)

• 1 year later...
  • 2 months later...

Wystarczy obejrzeć trochę zagranicznej telewizji np 90% reklam przed meczami premier league które czasem zdarza mi się oglądać na zagranicznych kanałach to reklamy stron lub serwisów internetowych/.

• 1 month later...

IMHO ludzie sa teraz tak zawaleni roznymi reklamami, informacjami i obrazami, ze nikt nie pamieta jakie bilboardy mija na ulicy, w ktorej gazecie bylo ogloszenie jakiej firmy, ulotki wyrzuca sie 30 sek. po otrzymaniu, a w radiu nawet nie wiesz jaka piosenka byla 5 minut temu. Ludzie szukaja czegos w Internecie wtedy kiedy jest im to potrzebne i w najprostszy mozliwy sposob - czyli w Google.

• 1 month later...

Na bilbordy faktycznie udzie mogą nie zwrócić uwagi, zapewne wyrzucą do kosza ulotki, a telewizję już mało kto ogląda. Może jakieś mini akcje promocyjne na ulicach? Z jakimiś próbkami za darmoszkę? O ile umożliwia to rodzaj usług rzecz jasna...