shaken Napisano Grudzień 3 Zgłoś Share Napisano Grudzień 3 Witam, poszukuję jakiegoś skryptu newsów - testuję CuteNews, ale mam problem z polskimi znakami. Rozwiązał ktoś ten problem i może mi pomóc...? Pozdrawiam i z góry dziękuję. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mervin Napisano Grudzień 3 Zgłoś Share Napisano Grudzień 3 Nie korzystałem z cutenews nigdy, ale opisz dokładniej na czym polega problem, ew podaj adres strony. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shaken Napisano Grudzień 3 Autor Zgłoś Share Napisano Grudzień 3 Mam w kodzie swojej strony : <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> Ale skrypt nie pokazuje polskich znaków - nie wiem co zrobić aby były. Zamiast nich pokazują się "krzaczki" - ±ć¿³ó¿¼±±ćć. Chyba, że możecie polecić mi inny skrypt newsów. Prosty, łatwy w obsłudze. Mile widziana możliwość zablokowania komentarzy lub ich akceptacja przez Administratora. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mervin Napisano Grudzień 3 Zgłoś Share Napisano Grudzień 3 Spróbuj jeszcze zamienić kodowanie na utf-8: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> Jeżeli to nie pomoże zmień plik functions.inc.php $HTML_SPECIAL_CHARS = Array ( // Master array replaced ALWAYS !!! '”' => '”', '“' => '“', 'œ' => 'œ', '™' => '™', '’' => '’', '‘' => '‘', 'Ą' => 'Ą', 'Ć' => 'Ć', 'Ę' => 'Ę', 'Ł' => 'Ł', 'Ń' => 'Ń', 'Ó' => 'Ó', 'Ś' => 'Ś', 'Ż' => 'Ź', 'Ź' => 'Ż', 'ą' => 'ą', 'ć' => 'ć', 'ę' => 'ę', 'ł' => 'ł', 'ń' => 'ń', 'ó' => 'ó', 'ś' => 'ś', 'ż' => 'ź', 'ź' => 'ż', ); i spróbuj ponownie pod kodowaniem utf i iso. Jak to nie zadziała, nie mam więcej pomysłów niestety bez instalowania cutenews. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shaken Napisano Grudzień 3 Autor Zgłoś Share Napisano Grudzień 3 Ciąg znaków wpisanych z klawiatury : ąąąęęęććżżżżżńńńńłłłóóóżźćęłąóńĄĘĆŻŹŃŁÓ w newsie pokazuje mi się jako : ±±±ęęęćć¿¿¿¿¿ńńńń³³³óóó¿¼ćę³±óń¡ĘĆ¯¬Ń£Ó I przy kodowaniu na index.php - utf, iso. Znasz może inny, dobrze działający skrypt newsów? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano Grudzień 4 Zgłoś Share Napisano Grudzień 4 doctype masz odpowiednie? Jeżeli edytowałeś jakieś pliki to edytorem wspierającym utf-8 bez bom? Jeżeli coś działa na bazie danych to w niej też wszystko działa na odpowiednim kodowaniu? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shaken Napisano Grudzień 4 Autor Zgłoś Share Napisano Grudzień 4 CuteNews działa bez bazy danych. Działa na plikach txt. W CuteNews nie trzeba edytować żadnego pliku - no chyba, że ten functions.inc.php (wyżej) Edytuję programem HateML. Czy ktoś z Was korzystał może z innego skryptu, z którym nie było problemów? Nie koniecznie muszę korzystać z CuteNews. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano Grudzień 4 Zgłoś Share Napisano Grudzień 4 Spróbuj tego http://forum.instalki.pl/viewtopic.php?f=7&t=16570 Na MySQL więc będzie wydajniej. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shaken Napisano Grudzień 4 Autor Zgłoś Share Napisano Grudzień 4 Który konkretnie masz na myśli? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano Grudzień 4 Zgłoś Share Napisano Grudzień 4 Który konkretnie masz na myśli? Obojętnie. Grunt abyś wybrał na mysql. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts