przemek89k Napisano Sierpień 31 Zgłoś Share Napisano Sierpień 31 Jako początkujący w tym temacie mam pewne pytanie. Napotkałem pewne problemy z wyglądem strony w różnych rozdzielczościach i przeglądarkach. Na początek dam, mały obrazek o co mi chodzi : Na obrazku powyżej obramowanie to okno przeglądarki, w którym jest strona internetowa. Załóżmy, że w css ustawiam sobie jakieś tło (na obrazku to zielone) - i chcę stworzyć u góry na nim przy krawędzi menu (czarne). Dodaję zatem nowy obrazek graficzny (menu) i za pomocą padding i/lub margin (wpisując liczbę px) przesuwam je odpowiednio od lewej krawędzi tak aby było na równi z tłem zielonym (tak jak to jest przy obrazku Firefox). I w ten sposób jeżeli ktoś ma inną przeglądarkę niż moja np. IE albo inną rozdzielczość to marginesy są większe i wpisana przeze mnie liczba px jest inna niż on ma, dlatego u niego będzie się to krzaczyło ? Jak w takim razie zrobić uniwersalną stronę, aby działała ona w każdej rozdzielczości i pod każdą przeglądarką (mogą być małe wyjątki). PS: A czy ktoś miałby na tyle siły i chęci, aby pomógł mi poskładać w CSS stronę - jest ona niewielka, grafikę mam przygotowaną i pokazaną jak ma wyglądać - pozostaje kwestia napisania kodu (napisałem sam, ale właśnie są problemy o których piszę ). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webber Napisano Październik 23 Zgłoś Share Napisano Październik 23 Na początku w CSS usuń wszystkie domyślne style przeglądarki i dopiero wtedy bierz się za ustawianie marginesów i innych reguł. W ten sposób unikniesz zmian na stronie powstałych w wyniku różnic domyślnych stylów różnych przeglądarek. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lvcas Napisano Luty 6 Zgłoś Share Napisano Luty 6 Użyj JS-a który automatycznie będzie informował uzytkownika, by zmienił przeglądarkę. wiadomo, że IE inaczej interpretuje kod niż np. Firefox. ____________________ bieżnie Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imb Napisano Sierpień 21 Zgłoś Share Napisano Sierpień 21 Można próbować różnych trików, ale jedyny sposób to zaopatrzyć się w kilka najpopularniejszych przeglądarek. Poszukaj też wersji portable - można korzystać wtedy z kilku wersji tej samej przeglądarki na raz. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts