Sevox Napisano Grudzień 3 Zgłoś Share Napisano Grudzień 3 Witam, mam taki problem, ponieważ mam stronę w html (index.html) . I chciałbym do tego indexu dodać skrypt php wyświetlający aktualną liczbę gości na stronie. Tylko problem tkwi w tym, że ja nie mam na swojej stronie jeszcze funkcji użytkowników. Czy da się zrobić tak, że wykrywa jakoś po ip czy jak czy ktoś jest na stronie? Znalazłem taki skrypt : <? $plik = "online.txt"; $czas = 60; $t = time(); $ip = $HTTP_SERVER_VARS['REMOTE_ADDR']; $u = explode("\n", str_replace("\r", "", @join("", @file($plik)))); foreach($u as $i => $v) { $e = explode("|", $v); if($e[0] == $ip || $e[1] < $t) unset($u[$i]); } $u[] = $ip . "|" . ($t + $czas); $fp = fopen($plik, "w"); flock($fp, 2); fputs($fp, join("\n", $u)); flock($fp, 3); fclose($fp); echo 'Teraz online: '.count($u); ?> Ale nie za bardzo wiem jak ja mam go zastosować do swojego index.html żeby mi się na stronie wyświetlił. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mervin Napisano Grudzień 4 Zgłoś Share Napisano Grudzień 4 Po stronie klienta nie można zliczyć użytkowników strony. Musi to być wykonane na serwerze, a więc potrzebujesz licznika np. w PHP. Zakładam, że Twój serwer obsługuje PHP, a więc: 1. zapisz powyższy kod jako licznik.php 2. wejdź na stronę licznik.php i sprawdź czy wyświetla ilość osób online (1 lub 0) 3. aby wstawić kod php na stronę html zmień rozszerzenie pliku index.html na index.php 3*. jeśli chciałyś utrzymać rozszerzenie .html zainteresuj się .htaccess Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts