Skocz do zawartości

CSS czy iframe ?

Gość Slynx

Recommended Posts

Gość Slynx

Problem wydaje się prosty jednak na poprzednim forum sobie z tym nie poradzili dlatego piszę tutaj.

Skorzystałem z ramki bo była idealna do strony, nie chciałem przeładowywać całej strony, a jedynie ładować poszczególne podstrony właśnie do ramki (<- Tak to się pisze ?) Jednak problem pojawił się przy przewijaniu strony wewnątrz niej. Naturalnie wyskoczyły standardowe paski przewijania. I to z nimi jest problem. Nie pasują do strony. Można je jakoś usunąć albo zamienić na coś innego ? I jeśli już usunąć to tak żeby pozostała możliwość przewijania strony. Kółkiem myszki. (Piszę szczegółowo bo na poprzednim forum wymyślili, taki bajer że tylko klawiszami można było;p)

Z pewnością można to jeszcze zrobić z CSS, ale strona główna musi pozostać statyczna, "nie przewijalna". To moja pierwsza stronka i nigdy html i css-em się nie bawiłem dlatego jeszcze wszystkich możliwości nie znam.

Nie będzie można przesuwać ramki scrollem, tylko strzałkami :)

Scrolling ma tylko trzy atrybuty (yes, no, auto) więc możliwość kombinowania jest dosyć ograniczona. Możesz spróbować zmienić kolory srollów kodem:

&lt;style type="text/css"&gt;
body {
background-color=#XXXXXX;
scrollbar-base-color:#XXXXXX;
scrollbar-face-color:#XXXXXX;
scrollbar-arrow-color:#XXXXXX;
&lt;/style&gt; 

Gość Slynx

I tylko tyle da się zrobić ?:/ Nie da się tego pozbyć całkowicie ?:/ A jak nie to jak można to czymś zastąpić ? Tak jak mówiłem, chciałem żeby tylko do wewnątrz strony głównej były ładowane podstrony, a sama główna strona byłaby nieprzewijalna. Wszystkie które widziałem to są przewijalne i bodajże mają chyba w stylach "background-image:repeat" czy jakoś tak. Przecież musi być jakiś sposób, coś tam zamiast niego podstawić...:/

Gość Slynx

Już mam, tzn. z tymi scrollbarami;)

"Poczytaj o jquery i o jScrollPane, w tym można sobie skonfigurować paski przewijana tak by pasowały do twojej strony.

Co do ramek to nie używaj ich, a skorzystaj z diva i za pomocą funkcji include (o ile masz możliwość skorzystać z php) wstaw zawartość ramki do tego diva."

A PHP nie wchodzi w grę. Przynajmniej na początek.

• 9 years later...
  • 3 months later...