Skocz do zawartości

Dlaczego wszędzie jest SEO a w Polsce pozycjonowanie?

Recommended Posts

Nie wiem czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, ale ja zastanawiałem się nad tym... Dlaczego wszędzie jest SEO a w Polsce pozycjonowanie? Chodzi mi o odnajdowanie firm wykonujących usługi seo.

• Upvote 1

• 3 weeks later...

Najwyraźniej określenie "optymalizacja dla wyszukiwarek" się nie przyjęło. Polacy zawsze mieli talent do tłumaczenia angielskich nazw - wystarczy spojrzeć na tytuły filmów i jak są one tłumaczone ;) Poza tym samo określenie "pozycjonowanie" świadczy, że czynność ma coś wspólnego ze zdobywaniem pozycji.

• 4 weeks later...
  • 1 year later...

Sądzę, że dobrze, iż w Polsce jest "pozycjonowanie", a nie SEO (oczywiście 'search engine optimization' z angielskiego), bo nie musimy we wszystkim małpować Zachodu i dobrze jest podkreślać swoją odrębność narodowościową. Amerykanie i Brytyjczycy stosują całą masę akronimów w różnych branżach, takich jak IT (i znowu akronim) czy medycyna. To i pomaga, i utrudnia życie, gdyż jak nauczą się już akronimów, to szybciej mogą się porozumiewać, ale jak nie znają danego akronimu, to trudniej zrozumieć sens wypowiedzi go zawierającej, a my, Polacy, może i więcej się "upiszemy" (pozycjonowanie to aż 14 znaków,a SEO 3), jednak do większej grupy odbiorców przekaz dotrze i zostanie odczytany zgodnie z intencją piszącego. Myślę, że takie niewierne tłumaczenie z angielskiego ma większy sens w naszych realiach i jestem przeciwnikiem ogromnej ilości kalek językowych z języka angielskiego, szczególnie głęboko zakorzenionych w szybko rozwijających się branżach, do których bezsprzecznie należy informatyka. Krzewmy język polski, bo jest piękny i odrębny.

:rolleyes:

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Bo w polsce powtarzamy jak papugi ;-)

SEO - działania na stronie, które mają podnieść stronę w wynikach

POZYCJONOWANIE - Link Building, czyli tworzeni linków.

Tyle ;-)

Według mnie:

SEO - tak jak napisałeś

Pozycjonowanie = SEO + linkbuilding

Nasi zachodni sąsiedzi mają Suchmaschinenoptiemierung - także ja bym na "pozycjonowanie" nie narzekał ;)

• 1 year later...
  • 2 years later...