smithek Napisano Październik 1 Zgłoś Share Napisano Październik 1 Witam. Chce zapytać jak zrobić rzecz następującą. Tworzę stronę i na tle nie mam obrazku szumu czy też innej rzeczy, która przy powielaniu z osią x i y spaja się w spólną całość. Dajmy przykład, że w tle strony chce mieć zdjęcie Frediego Merkurego. No i przykładowo do tła strony wrzuciłem zdjęcie w rozdzielczości 800x600, a ktoś z drugiej strony na kompie ma rozdzielczość 1440x900 i wtedy ma to owe zdjęcie w tle jednak przez to, że jest w mniejszej rozdzielczości mamy puste pola, którego nasze tło nie pokryło i np w okół naszego tła jest puste białe pole. W odwrotnym przypadku mamy za duże zdjęcie o większej rozdzielczości niż ta na której pracujemy. Wtedy tło zostanie ucięte. Teraz do czego dążę. Jestem na etapie tworzenia portfolio. Jednak moja wiedza na temat programowania stron etc. jest na poziomie takim, że mogę co najwyżej poprzerabiać coś już wcześniej stworzonego. Ewentualnie stworzyć prosta stronę bez modułów etc. Ale nie o tym. Chodzi mi o to aby zdjęcie tego naszego Frediego dostosowywało się do rozdzielczości oglądającego i albo wtedy ładowało tło z nowego pliku albo jeśli damy zdjęcie większe to sobie zmniejszało je do danej rozdzielczości np. wrzucam tło w rozdzielczości 1680x1050 i jeśli ja chce obejrzeć stronkę w pełni okazałości z rozdzielczością 1440x900 to żeby kod dostosował to zdjęcie do mojej rozdzielczości lub w jeszcze mniejszej. Czy jest możliwość zrobić czegoś takiego ? body { margin : 0; padding : 0; text-align : center; background : #2f2f2f url(../images/bg.jpg) 0 0 no-repeat; font-size : 13px; color : #8cc63f; font-family : arial,tahoma , sans-serif; font-weight : bold; background-attachment : fixed; } Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mervin Napisano Październik 1 Zgłoś Share Napisano Październik 1 W CSS3 jest taka właściwość jak background-size. Zamiast: background : #2f2f2f url(../images/bg.jpg) 0 0 no-repeat; background-attachment : fixed; wstaw: background: url(images/bg.jpg) no-repeat center center fixed; -webkit-background-size: cover; -moz-background-size: cover; -o-background-size: cover; background-size: cover; 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smithek Napisano Październik 1 Autor Zgłoś Share Napisano Październik 1 Wszystko pięknie działa wielkie dzięki. PS: Dobrze, że ludzie tworzą nowe rzeczy jak HTML5 czy CSS3 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts