Gigaforce Napisano Luty 18 Zgłoś Share Napisano Luty 18 A wiec juz mi się to myli albo inni mylą pojecią domena i serwer. Co to takiego jest domena? A co to takiego serwer? W moim poradniku html pisze ze jak chce miec strone to musze poszukac wolnego serwera, na stronach takich jak cba.pl pisze ze oferują wolne domeny!! TO juz nie wiem na czym się umieszcza strone... I co dokladnie oznaczają te wyrazenia ;/ Prosze o jasną odpowiedź tak zebym zrozumial Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mervin Napisano Luty 18 Zgłoś Share Napisano Luty 18 Serwer to taki rodzaj komputera gdzie będziesz mógł umieścić stronę, aby każdy mógł ją oglądać. Od serwera zależy szybkość ładowania się strony. Inną nazwą na serwer to hosting (bo hostuje strony). Aby osoby mogły się dostać na Twoją stronę potrzebujesz adresu. Mało kto zapamięta taki adres do serwera: 256.312.1.65 lub jakieś inne numerki. Tutaj z pomocą przychodzi domena. Domena to adres Twojej strony internetowej (czyli to co wpisujesz w przeglądarce). Np. domeną (adresem) do tego forum jest WEBFORUM.pl, zaś strona jest utrzymywana na serwerze w jakiejś firmie hostingowej. Więcej o firmach hostingowych możesz sobie przeczytać tutaj. Większość firm które oferują hosting, oferują także możliwość rejestracji domeny (piszę tutaj o płatnych hostingach). Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem . Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WisJa Napisano Luty 19 Zgłoś Share Napisano Luty 19 Jeśli chodzi konkretnie o takie strony jak cba, to są to darmowe hostingi, do których dostajesz domeny (a raczej subdomeny) z ich nazwą. Np: http://strona.cba.pl . Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts